hu

Tudomány, művészet, emlékezet: A DEGOB jegyzőkönyvek valósága


Tavasszal megnyílt A túlélés mintázatai – DEGOB jegyzőkönyvek új megvilágításban című kiállítás, amely 2024 június 30-ig megtekinthető a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban.

Tudomány, művészet, emlékezet: A DEGOB jegyzőkönyvek valósága
Bojár Sándor, “Segélyezettek a Deportáltakat Gondozó Országos Bizottság (DEGOB) Bethlen téri épülete előtt,” MILEV [link: https://collections.milev.hu/items/show/33173]

Áprilisban ünnepélyes keretek között nyitottuk meg a kutatócsoportunk eredményeit bemutató kiállítást, mely egyben a 80 éve történt magyarországi deportálásoknak is emléket állít. Az elmúlt három év célkitűzése a Deportáltakat Gondozó Országos Bizottság (DEGOB) munkatársai által 1945-ben, a hazatérő deportáltakkal felvett, több mint 3600 jegyzőkönyv újszerű vizsgálata volt – digitalizált változatuk elérhető itt.

A Digital Lens a felbecsülhetetlen értéket képviselő jegyzőkönyveket a hagyományos kvalitatív és kvantitatív módszereken túl innovatív és digitális eszközökkel, mesterséges intelligencia-alapú automatizált szövegelemzéssel és adatvizualizációkkal elemezte.

Kerekasztalbeszélgetéssel a kiállítás megnyitóján

A tárlatot kerekasztalbeszélgetés nyitotta meg, amelyen a projekt történeti és levéltári hátterét, valamint a kutatás eredményeit és a kiállítás szervezésének körülményeit mutattuk be a közönségnek. Vági Zoltán történész ismertette a DEGOB jegyzőkönyvek történeti hátterét, a szervezet működését és céljait. Őt követte Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár főigazgatója, aki a jegyzőkönyvek levéltári újrafelfedezéséről, a hosszú évtizedekig tartó rendszerezéséről és a velük való munkáról beszélt. A közönség kérdései előtt Barna Ildikó szociológus és a kutatócsoport vezetője prezentálta a legfontosabb eredményeket, melyek elsősorban az üldöztetés topográfiájához, a jegyzőkönyvek nyelvezetéhez és a férfiak és nők eltérő tapasztalatihoz kapcsolódtak.

Sipos Melinda művész bemutatja a Sátoraljaújhelyről deportált áldozatoknak és túlélőknek megrendítő emléket állító installációját

A teltházas rendezvény a kiállítótérbe átvonulva folytatódott. A tárlat a tudományos ismeretterjesztés igényén túl művészeti értéket is képvisel, köszönhetően Sipos Melinda alkotásának. Installációja nem pusztán érzékenyen reprezentálja a deportálások kegyetlen valóságát, hanem egyúttal lehetőséget is ad az elmélyült és méltó emlékezésre.

Az üldöztetés topográfiájának bemutatása a kiállításon

A kiállítás időtartama alatt workshopokra és kurátori tárlatvezetésekre is sor kerül, melyekről az érdeklődők folyamatosan tájékozódhatnak a Facebook oldalunkon.

Az eseményekre a következő linken lehet regisztrálni: link.

 

A képen a szervezők közül Gellén Barbara, Barna Ildikó, Katona Eszter és Sipos Melinda látható

A tárlatvezetők, Barna Ildikó szociológus és a Digital Lens társalapítója, Gellén Barbara kurátor, Katona Eszter kutató és adatvizualizációs szakértő, illetve Sipos Melinda kiállító művész szeretettel várják az érdeklődőket.

Megosztás:

Kapcsolat

Contact

Postacím

1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A

Postbox

1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A

Kutatóközpontunk weboldala

ELTE RC2S2

Research center website

ELTE RC2S2
© Digital Lens 2022. Minden jog fenntartva
© Digital Lens 2022. All rights reserved.